Fabryki smaku: Tona pstrąga (17)
(Food Factory: The Famous Cashews)
W skrócie
Twórcy serialu przedstawiają proces produkcji popularnych artykułów spożywczych, takich jak prażone orzechy nerkowca, krojone jabłka i tradycyjny bekon z Toronto.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.
W tym odcinku
Autorzy programu wytłumaczą, jak to możliwe, że każdego roku na rynek trafia sześćset tysięcy pstrągów tęczowych. W odcinku pojawią się też odpowiedzi na pytania takie jak, dlaczego najlepsze prażone orzechy nerkowca to te, które w trakcie produkcji skropiono olejem, oraz w jaki sposób jedna wyjątkowa krajalnica do jabłek ratuje życie wszystkim piekarzom. Widzowie poznają też sekrety produkcji kanadyjskiego bekonu, na myśl o którym cieknie ślinka.