Wielkie wyzwanie australijskiej pszczoły miodnej: Część 2.
(The Great Bee Challenge)
W skrócie
To już końcowy etap konkursu. Każdy zespół zaczął od jednego ula, ale dobierał kolejne, by móc zebrać jak najwięcej miodu. O dziwo, na czele są pszczelarze miejscy. Tym na prowincji idzie wolniej.
Oglądaj w telewizji
Opis
Dokument ukazuje z bliska życie pszczół, ich naturę oraz zagrożenia, jakie doprowadzają do zmniejszenia się populacji tych zwierząt. Twórcy przyglądają się czterem rodzinom, które będą rywalizować ze sobą, aby zbudować dobrze prosperujące ule. Miód od zwycięskiego zespołu zostanie użyty w popisowym daniu przez uznanego szefa kuchni Petera Gilmore'a z renomowanej restauracji Bennelong w Sydney Opera House. Zespoły początkujących pszczelarzy zagłębiają się w najnowszą naukę o komunikacji, mózgach i zachowaniu pszczół. Uczą się przy tym i napotykają na różnego rodzaju wyzwania.
Pszczoły są tak cenne, bo dzięki zapylaniu przyczyniają się do produkcji jednej trzeciej żywności. Uczestnicy konkursu bardzo się starają i pragną zwyciężyć. To już końcowy etap. Każdy zespół zaczął od jednego ula, ale dobierał kolejne, by móc zebrać jak najwięcej miodu. O dziwo, na czele są pszczelarze miejscy. Tym na prowincji idzie znacznie wolniej. Przeciętna robotnica w ciągu swojego życia pokonuje odległość około pięciuset kilometrów, by wyprodukować jedną dziesiątą łyżeczki miodu. Pszczoły są inteligentne i stanowią ważną część świata.