W kotle historii: Śmierć Henryka Probusa. Książę - poeta i zatruty chleb
magazyn kulinarny Polska 2020-2023
W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: Za Kmicicem. Kim był chorąży orszański?
Śr, 15.05 18:00
i 2 późniejsze emisje
W kotle historii: To tatarska nasza jazda. Bitwa pod Janowem
So, 18.05 7:30
i 2 późniejsze emisje
W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety trzeciej części "Dziadów"
Śr, 22.05 18:00
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka
So, 25.05 7:25
i 2 późniejsze emisje