Wszystkie smaki fermentacji: Wzniosłe rytuały (6)
(Flavors of Fermentation)
serial dokumentalny Korea Południowa 2020
W skrócie
Fermentacja umożliwia długie przechowywanie pokarmów. Pomaga uzyskać wyrazisty smak. To jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, popularna zwłaszcza wśród mieszkańców strefy polarnej i Azji.
Oglądaj w telewizji
Śr 12.02 3:20
PLANETE+
Opis
Interesująca seria poświęcona jednej z najstarszych metod konserwowania żywności, popularnej zwłaszcza wśród mieszkańców strefy polarnej i Azji. Fermentacja umożliwia długie przechowywanie pokarmów, a także uzyskanie wyrazistego smaku potraw. Na Grenlandii przyrządza się na przykład mewy kiszone w skórze foki; w Korei, Japonii i w Chinach - sfermentowane ryby i soję, a na Islandii - mięso rekina.
Twórcy
Zobacz także
Wszystkie smaki fermentacji: Żywność służąca przetrwaniu (1)
Wt, 11.02 2:15
Wszystkie smaki fermentacji: Upojeni fetorem (2)
Wt, 11.02 2:50
Wszystkie smaki fermentacji: Fermentacja i rozkład (3)
Wt, 11.02 3:25
Wszystkie smaki fermentacji: Dar morza i soli (4)
Śr, 12.02 2:00
Wszystkie smaki fermentacji: Sztuka powolności (5)
Śr, 12.02 2:40