Wszystkie smaki fermentacji: Sztuka powolności (5)
(Flavors of Fermentation)
serial dokumentalny Korea Południowa 2020
W skrócie
Fermentacja umożliwia długie przechowywanie pokarmów. Pomaga uzyskać wyrazisty smak. To jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, popularna zwłaszcza wśród mieszkańców strefy polarnej i Azji.
Oglądaj w telewizji
Czw 26.09 3:05
PLANETE+
Opis
Interesująca seria poświęcona jednej z najstarszych metod konserwowania żywności, popularnej zwłaszcza wśród mieszkańców strefy polarnej i Azji. Fermentacja umożliwia długie przechowywanie pokarmów, a także uzyskanie wyrazistego smaku potraw. Na Grenlandii przyrządza się na przykład mewy kiszone w skórze foki; w Korei, Japonii i w Chinach - sfermentowane ryby i soję, a na Islandii - mięso rekina.
Twórcy
Zobacz także
Wszystkie smaki fermentacji: Żywność służąca przetrwaniu (1)
Śr, 25.09 2:25
Wszystkie smaki fermentacji: Upojeni fetorem (2)
Śr, 25.09 3:10
Wszystkie smaki fermentacji: Fermentacja i rozkład (3)
Śr, 25.09 3:40
Wszystkie smaki fermentacji: Dar morza i soli (4)
Czw, 26.09 2:30
Wszystkie smaki fermentacji: Wzniosłe rytuały (6)
Czw, 26.09 3:40