Wszystkie smaki fermentacji: Sztuka powolności (5)
(Flavors of Fermentation)
serial dokumentalny Korea Południowa 2020
W skrócie
Fermentacja umożliwia długie przechowywanie pokarmów. Pomaga uzyskać wyrazisty smak. To jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, popularna zwłaszcza wśród mieszkańców strefy polarnej i Azji.
Oglądaj w telewizji
Pt 3.01 1:15
PLANETE+
Opis
Interesująca seria poświęcona jednej z najstarszych metod konserwowania żywności, popularnej zwłaszcza wśród mieszkańców strefy polarnej i Azji. Fermentacja umożliwia długie przechowywanie pokarmów, a także uzyskanie wyrazistego smaku potraw. Na Grenlandii przyrządza się na przykład mewy kiszone w skórze foki; w Korei, Japonii i w Chinach - sfermentowane ryby i soję, a na Islandii - mięso rekina.
Twórcy
Zobacz także
Wszystkie smaki fermentacji: Żywność służąca przetrwaniu (1)
Czw, 02.01 1:45
Wszystkie smaki fermentacji: Upojeni fetorem (2)
Czw, 02.01 2:25
Wszystkie smaki fermentacji: Fermentacja i rozkład (3)
Czw, 02.01 3:10
Wszystkie smaki fermentacji: Dar morza i soli (4)
Czw, 02.01 3:55
Wszystkie smaki fermentacji: Wzniosłe rytuały (6)
Pt, 03.01 2:00