Owady i inne przysmaki (5)

(Bug Hunter! Cooking with Insects)

magazyn kulinarny Kanada/​Nowa Zelandia 2021  od 12 lat

W skrócie

Entomolog Morgane Merien odbywa kulinarną podróż, podczas której pragnie dowiedzieć się więcej o jedzeniu robaków. Okazuje się, że w ponad 130 krajach na całym świecie owady są częścią diety.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Entomolog Morgane Merien odbywa fascynującą, kulinarną podróż, podczas której pragnie dowiedzieć się więcej o jedzeniu robaków. Spożywanie tych wywołujących powszechne obrzydzenie małych stworzeń nie jest żadną nowością. W ponad 130 krajach na całym świecie owady są częścią diety. Ekspertka spotyka się z osobami, które z apetytem się nimi zajadają. Stara dowiedzieć się czegoś więcej o owadach, a następnie wymyślić z nich potrawy. Przygotowuje je wraz ze sceptycznie nastawionymi do przyrządzania insektów młodymi szefami kuchni. Dzięki opowieściom o przepisach Morgane chce zachęcić innych do spróbowania dań z robaków. Przy okazji szuka odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób to miniaturowe źródło pożywienia może rozwiązać niektóre z największych problemów ludzkości.

Ładuję...