Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Klasztorne smaki

magazyn kulinarny  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Klasztor w Chęcinach jest miejscem z bogatą historią. Franciszkanie odzyskali to miejsce dopiero w 1991 roku. Remigiusz Rączka przyrządzi kotlet pana Michała i krupnik staropolski.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Klasztor w Chęcinach jest miejscem z bogatą historią. Za czasów carskich było tu więzienie, a podczas wojny stacjonowali żołnierze. W PRL-u natomiast w klasztorze powstał hotel z restauracją, którą urządzono w kościele. Franciszkanie odzyskali to miejsce dopiero w 1991 roku. Remigiusz Rączka przyrządzi kotlet pana Michała i krupnik staropolski.

Zobacz także

Ładuję...