Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pallotyni z Karczówki

magazyn kulinarny  b.o.
zdjęcie

W skrócie

W XVII wieku jako podziękowanie za oddalenie zarazy w Karczówce w Kielcach wzniesiono kościół i klasztor. Jest to również ważne miejsce historyczne, będące jednym z ognisk powstania styczniowego.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

W XVII w. jako podziękowanie za oddalenie zarazy w Karczówce w Kielcach wzniesiono kościół i klasztor bernardyński. Jest to również ważne miejsce historyczne, będące jednym z ognisk powstania styczniowego. W 1957 roku księża pallotyni ze Stowarzyszenia Apostolstwa Katolickiego objęli klasztor i organizują tu m.in. spotkania medytacyjne. Tym razem Remigiusz Rączka odwiedzi właśnie to malownicze wzgórze. Przygotuje polędwiczki z Karczówki w warzywach i śledzia w oleju lnianym.

Zobacz także

Ładuję...