Smaki świata - po bałkańsku: Transylwania (38)

magazyn kulinarny Polska 2022  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Siedmiogród, znany również jako Transylwania, jest urokliwą krainą Europy. Łączy tradycje kilku narodów. Wyróżnia go zamiłowanie do wiejskiej kuchni, której podstawą jest mięso wieprzowe.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Podróżniczka i restauratorka Adriana Marczewska kontynuuje swoją kulinarną podróż. Szefowa kuchni tym razem odwiedzi Półwysep Bałkański i przedstawi widzom przepisy na pyszne dania, z których słyną Rumunia i Bułgaria.

Siedmiogród, znany również jako Transylwania, jest urokliwą i niepowtarzalną krainą Europy. Region ten przez tysiąc lat był częścią Węgier, ale od wieku panuje nad nim Rumunia. Ponadto jest połączeniem nie tylko dwóch innych narodów, ale także wynikiem działalności niemieckich osadników oraz dziesięcioleci obecności romskiej mniejszości. Siedmiogród wyróżnia też zamiłowanie do wiejskiej kuchni, której podstawą jest mięso wieprzowe. Adriana Marczewska uda się do wielu zamieszkiwanych przez cztery nacje miasteczek, by poznać fascynującą historię krainy oraz ciekawe przepisy.

Twórcy

Ładuję...