Świat szefów kuchni (5)
(Planete Chefs)
W skrócie
Pochodzący z RPA Jan Hendrik van der Westhuizen prowadzi restaurację w Nicei. W kuchni łączy tradycje afrykańskie i francuskie. Zaprezentuje swoje popisowe dania i zdradzi kulinarne sekrety.
Oglądaj w telewizji
Opis
Spotkania z utalentowanymi kucharzami z różnych krajów. Pochodzą oni z Brazylii, Argentyny, Japonii, RPA, Libanu, Szwecji, Polski, Kolumbii i Włoch. Łączy ich to, że kulinarne wykształcenie zdobyli we Francji i tu otworzyli swoje restauracje. W codziennej pracy wykorzystują inspiracje z dwóch różnych kultur, szukając ciekawych połączeń smaków i aromatów. Efekty bywają spektakularne.
W tym odcinku
Pochodzący z RPA Jan Hendrik van der Westhuizen od 2013 roku prowadzi własną restaurację w dzielnicy portowej w Nicei. W swojej kuchni łączy tradycje afrykańskie i francuskie, bazując na najlepszych lokalnych składnikach. W menu często pojawiają się ryby i owoce morza. Jan podaje do nich wina importowane z ojczyzny. Przed kamerą zaprezentuje swoje popisowe dania i zdradzi kilka kulinarnych sekretów.