Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Redemptorystki z Bielska-Białej

magazyn kulinarny  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Remigiusz Rączka odwiedza klasztor redemptorystek w Bielsku-Białej. Jest to zakon kontemplacyjny i obowiązują w nim ściśle określone zasady. Z siostrą Ewą kucharz przygotowuje pizzę i calzone.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Remigiusz Rączka odwiedza jedyny w Polsce klasztor redemptorystek, który znajduje się w Bielsku-Białej. Ponieważ jest to zakon kontemplacyjny, obowiązują w nim ściśle określone zasady. W związku z tym odcinek został zrealizowany z uwzględnieniem wymogów papieskiej klauzury. Z siostrą Ewą, która przez ponad 20 lat przebywała we Włoszech, kucharz przygotowuje pizzę i calzone, natomiast z siostrą Sylwią piecze dietetyczne ciasto bananowe.

Zobacz także

Ładuję...