W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: Pierwsze wydanie "Pana Tadeusza". Kuchnia i epopeja
Pt, 06.12 8:45
W kotle historii: Traktat wersalski. Menu dla pokoju
Pon, 09.12 9:00
W kotle historii: Od sasa do lasa. Polska kuchnia francuska
Wt, 10.12 8:45
W kotle historii: Noc listopadowa. Powstańcy i kucharze
Śr, 11.12 8:45
W kotle historii: Błękitna Armia. Kuchnia francuska (9)
Czw, 12.12 9:05
W kotle historii: Jedzenie zastępcze. Kuchnia stanu wojennego
Pt, 13.12 8:40
W kotle historii: Za króla Sasa
Pon, 16.12 8:50
W kotle historii: Bitwa pod Legnicą. Kuchnia tatarska wjeżdża do Polski
Wt, 17.12 8:50