Fabryka jedzenia (6)
(Food Factory 5: Elbow Grease)
W skrócie
Przyjrzyjmy się, jak przebiega proces produkcji słodkich wiśniowych ciągutek, makaronu rurek i serniczków z żurawiną.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.
W tym odcinku
Tym razem odwiedzamy działającą od stulecia wytwórnię cukierków w San Francisco. Powstają tu słynne wiśniowe ciągutki w ilości 1,8 miliona sztuk na jedną partię. Zobaczymy też, jak według tradycyjnej włoskiej receptury produkowany jest makaron w kształcie rurek. Pyszne serniczki z żurawiną zostały stworzone jako świąteczny eksperyment. Teraz jednak ku uciesze łasuchów pieczone są przez cały rok. W programie także kulisy produkcji chakri - egzotycznych chrupkich przekąsek o południowoazjatyckim smaku.