Fałszerze żywności
(Food Fraud)
W skrócie
W 2012 roku w Irlandii odkryto, że część produktów mięsnych ma zafałszowany skład. Śledczy badają łańcuch powiązań pomiędzy producentami, sklepami a konsumentami. Szukają odpowiedzialnych za oszustwa.
Oglądaj w telewizji
Opis
W 2012 roku w Irlandii odkryto, że część dostępnych na rynku hamburgerów składa się z mięsa wołowego pomieszanego z koniną. Badania wykonane przez Irlandzki Instytut Bezpieczeństwa Żywności potwierdziły, że ten problem dotyczy również ogólnie dostępnych produktów, w tym lasagne, musaki, ravioli i innej żywności z dodatkiem mielonego mięsa. Produkty te zaczęto wycofywać w wielu innych państwach. Twórcy dokumentu podążają za śledczymi badającymi światowy łańcuch powiązań pomiędzy producentami, sklepami a konsumentami. Szukają winnych, którzy odpowiadają za oszustwa związane z żywnością i sprawdzają, jaka jest skala tych przestępstw.