Kuchenne rewolucje: Zakręt - Sakartvelo (5/14)
W skrócie
W miejscowości Zakręt przyjaciele Georgi i Vasyl prowadzą restaurację Sakartvelo. Zatrudnili kucharzy prosto z Gruzji. Mimo dużego wysiłku wielu osób lokal jest pusty i trzeba do niego dopłacać.
Oglądaj w telewizji
Opis
Magda Gessler już po raz dwudziesty piąty pokazuje, czym jest prawdziwa zmiana. Jesienią niestrudzona specjalistka w dziedzinie gastronomii wyrusza na kolejne misje, które mają na celu pomoc upadającym lokalom. Jubileuszowi sezon zostanie zrealizowany między innymi w Barlinku, Chorzowie czy Puławach. Jednocześnie, po raz pierwszy w historii programu, ekspertka odwiedzi Kępno, Kamionki i Zakręt, gdzie czekają ja zmagania z kuchnią gruzińską.
Mała miejscowość Zakręt leży nieopodal Warszawy. Przy drodze krajowej nr 2 znajduje się tam gruzińska restauracja o skomplikowanej nazwie "Sakartvelo", którą prowadzą przyjaciele Georgi i Vasyl. Ich pierwszym wspólnym biznesem było wypiekanie w glinianym piecu gruzińskiego chleba. Później zajęli się również produkcją sera. Aż w końcu zamarzyła im się gruzińska restauracja. Zatrudnili do niej kucharzy prosto z Gruzji: doświadczonego szefa kuchni, osobę zajmującą się pierogami, kolejną do pieczywa i jeszcze inną do mięsa. Menadżerką tego gruzińskiego zespołu jest pochodząca z Ukrainy partnerka Georgija, Valeria. Para wychowuje wspólnie siedmioletnią córkę Sofiję, która ciągle przesiaduje z rodzicami w restauracji. Niestety, mimo dużego wysiłku tylu osób, lokal świeci pustkami i trzeba do niego dopłacać. W tej sytuacji właściciele postanowili poprosić o pomoc Kuchenne rewolucje. Magda Gessler postara się znaleźć sposób, by lokal odżył.