Smaki świata - po bałkańsku (40)

magazyn kulinarny Polska 2022  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Adriana Marczewska postara się dowiedzieć więcej o najbardziej tradycyjnych przysmakach rumuńskich górali. Zalicza się do nich m.in. miti, czyli miejscowa wariacja na temat mielonych kiełbasek.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Podróżniczka i restauratorka Adriana Marczewska kontynuuje swoją kulinarną podróż. Szefowa kuchni tym razem odwiedzi Półwysep Bałkański i przedstawi widzom przepisy na pyszne dania, z których słyną Rumunia i Bułgaria.

Miejscem znanym dla miłośników czterech kółek jest Trasa Transfogarska, położona w samym sercu Rumunii, pośród karpackich grani. Zapierające dech w piersi miejsce jest rezultatem szalonej wizji komunistycznego dyktatora. Adriana Marczewska postara się dowiedzieć więcej o najbardziej tradycyjnych przysmakach rumuńskich górali. Zalicza się do nich pieczone na ogniu mięso, m.in. miti, czyli miejscowa wariacja na temat mielonych kiełbasek.

Twórcy

Ładuję...