Smaki świata - po bałkańsku (40)

W skrócie
Adriana Marczewska postara się dowiedzieć więcej o najbardziej tradycyjnych przysmakach rumuńskich górali. Zalicza się do nich m.in. miti, czyli miejscowa wariacja na temat mielonych kiełbasek.
Oglądaj w telewizji

Opis
Podróżniczka i restauratorka Adriana Marczewska kontynuuje swoją kulinarną podróż. Szefowa kuchni tym razem odwiedzi Półwysep Bałkański i przedstawi widzom przepisy na pyszne dania, z których słyną Rumunia i Bułgaria.
Miejscem znanym dla miłośników czterech kółek jest Trasa Transfogarska, położona w samym sercu Rumunii, pośród karpackich grani. Zapierające dech w piersi miejsce jest rezultatem szalonej wizji komunistycznego dyktatora. Adriana Marczewska postara się dowiedzieć więcej o najbardziej tradycyjnych przysmakach rumuńskich górali. Zalicza się do nich pieczone na ogniu mięso, m.in. miti, czyli miejscowa wariacja na temat mielonych kiełbasek.