O miodzie i ludziach

(Du miel et des hommes)

film dokumentalny Francja 2017  od 12 lat

W skrócie

Pszczoły, zbierając pyłek do produkcji miodu, zapylają kwiaty, by mogły się rozmnażać. Te pracowite owady są ważnym ogniwem w produkcji żywności. Rolnicy próbują zapobiec ich wymieraniu.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Szwedzka pisarka i historyczka ogrodnictwa Lotte Möller wydała w 2017 r. książkę "O pszczołach i ludziach". Według Möller najlepszy przyjaciel człowieka wcale nie ma czterech, lecz sześć nóg. Dlaczego? Świat bez naszych czworonożnych ulubieńców mógłby stać się nieco smutniejszy miejscem, ale z pewnością ludzie poradziliby sobie bez nich. Natomiast bez pszczół przetrwanie ludzkości stanęłoby pod znakiem zapytania. Wystarczy sobie uzmysłowić, że aż 70 gatunków roślin, które zapewniają około 90 procent żywności na świecie zapylają pszczoły. Gdyby ich zabrakło, z naszych stołów zniknęłoby całe bogactwo smaków z mnóstwem warzyw i owoców na czele. Nawet kawę, bez której wielu ludzi nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia, zawdzięczamy tym niewielkim stworzeniom. Wymieranie pszczół Z tym zjawiskiem mamy do czynienia już od połowy XX w. Na początku obecnego stulecia przybrało ono na sile i zaczęto mówić o masowym ginięciu pszczół. Obecnie wymierają one miliardami na całym świcie. Badacze wskazują na cały szereg zjawisk wpływających na taki stan rzeczy. Wśród nich wymienia się najczęściej powstawanie ogromnych upraw monokulturowych, zmiany klimatu i zatrucie pestycydami. Problem jest o tyle palący, że jeśli mu nie zaradzimy, zagrożona będzie nie tylko produkcja żywności, ale także przetrwanie całych ekosystemów.

Twórcy

Ładuję...