Smaki świata - po bałkańsku (39)

magazyn kulinarny Polska 2022  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Rumunia jest znana dzięki Draculi. Adriana Marczewska postanawia ruszyć tropem legendarnego potwora - wielkiego miłośnika zup. Powodem do dumy dla Rumunów są słodko- śmietanowe flaczki.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Podróżniczka i restauratorka Adriana Marczewska kontynuuje swoją kulinarną podróż. Szefowa kuchni tym razem odwiedzi Półwysep Bałkański i przedstawi widzom przepisy na pyszne dania, z których słyną Rumunia i Bułgaria.

Rumunia jest znana dzięki najsłynniejszemu wampirowi w historii, krwiożerczemu hrabiemu Draculi. Pierwowzorem przerażającej postaci był Wład Palownik - średniowieczny władca Wołoszczyzny urodzony w Siedmiogrodzie. Adriana Marczewska postanawia ruszyć tropem legendarnego potwora - wielkiego miłośnika zup, które są ważną częścią kuchni tego kraju. Powodem do dumy dla Rumunów są słodko-śmietanowe flaczki.

Twórcy

Ładuję...