Smaki świata - po bałkańsku (37)

magazyn kulinarny Polska 2022  od 12 lat

W skrócie

Adriana Marczewska rusza w kulinarną podróż po Wschodnich Bałkanach. Opowie, dlaczego Rumuni są dumni ze swojej prostej mamałygi, którą zwykle jedzą w towarzystwie tłustej śmietany i słonej bryndzy.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Podróżniczka i restauratorka Adriana Marczewska kontynuuje swoją kulinarną podróż. Szefowa kuchni tym razem odwiedzi Półwysep Bałkański i przedstawi widzom przepisy na pyszne dania, z których słyną Rumunia i Bułgaria.

Szefowa kuchni Adriana Marczewska rusza w kulinarną podróż po Wschodnich Bałkanach, czyli Rumunii i Bułgarii. Swoją wędrówkę rozpocznie od błękitnego Marmarosz, znanego z wyjątkowego Wesołego Cmentarza. Prowadząca odwiedzi również Polaków, którzy od wielu lat mieszkają na zielonej Bukowinie. Restauratorka opowie, dlaczego Rumuni są tak bardzo dumni ze swojej prostej mamałygi, którą zwykle jedzą w towarzystwie tłustej śmietany i słonej bryndzy. Adriana postara się też przekonać, czy rzeczywiście na Bukowinie można zjeść specjały przygotowane według polskich receptur, które już dawno zaginęły w naszym kraju.

Twórcy

Ładuję...