Kuchnia dwudziestolecia: Tradycyjnie i nowocześnie. Na proszonej kolacji (20)

magazyn kulinarny Polska 2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Kuchnia dworska to ostoja gastronomicznego konserwatyzmu. W tym odcinku widzowie dowiedzą się o wyzwaniach, z jakimi mierzyły się w dwudziestoleciu międzywojennym panie domu planujące proszone obiady.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.

Kuchnia dworska to skarbiec polskich tradycji kulinarnych i ostoja gastronomicznego konserwatyzmu. W tym odcinku programu widzowie dowiedzą się o wyzwaniach, z jakimi mierzyły się w dwudziestoleciu międzywojennym panie domu planujące proszone obiady. Łukasz Modelski zaproponuje smakowitą wyprawę naznaczoną najważniejszymi historycznymi datami i kulturowym obrazem tamtych czasów.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...