Przystanek slow food 3: Olejarnia Zagłoby - oleje tłoczone na zimno (9)

magazyn kulinarny Polska 2022  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Mariusz Roszkowski zbudował w okolicach Buska własną olejarnię, gdzie powstają oleje rzepakowy, konopny, lniany i tzw. rydzowy. Gościem tego odcinka jest odznaczony gwiazdką Michelin Przemysław Klima.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Bohaterami programu są ludzie, którzy zrezygnowali z wyścigu szczurów. Postanowili zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. Opowiadają m.in. jak wyglądają ich posiłki, z jakich produktów korzystają, a także promują zdrowe odżywianie się.

Mariusz Roszkowski zbudował w okolicach Buska w województwie świętokrzyskim własną olejarnię, gdzie powstają oleje rzepakowy, konopny, lniany i tzw. rydzowy. Mężczyzna chętnie dzieli się wiedzą ze swojej dziedziny i prowadzi pokazy tłoczenia dla dzieci i młodzieży. Wiedza, że olej tłoczony na zimno leczy szereg dolegliwości, pomaga w chorobach żołądkowych, łagodzi stany alergiczne i przyspiesza gojenie ran, jest bowiem coraz powszechniejsza. Gościem tego odcinka jest odznaczony gwiazdką Michelin Przemysław Klima, szef kuchni w krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881.

Ładuję...