Fabryka jedzenia: Red Hot Delight (26)
(Food Factory 4: Red Hot Delight)
W skrócie
Zobaczymy, jak powstaje pikantny sos, istniejący od 100 lat. Odwiedzimy fabrykę, w której produkowanych jest 7 milionów opakowań płatków zbożowych rocznie. Wynaleziono je w 1890 roku.
Oglądaj w telewizji

Opis
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.
W tym odcinku
Tym razem zobaczymy, jak powstaje pikantny sos, istniejący na rynku od 100 lat. Odwiedzimy też fabrykę, w której produkowanych jest siedem milionów opakowań płatków zbożowych rocznie. Okazuje się, że wynaleziono je w 1890 roku jako panaceum na dolegliwości żołądkowe. Przekonamy się również, że aby stworzyć pyszne czekoladowo-kawowe batoniki, potrzebne jest połączenie sztuki i nauki. Na koniec wizyta w rodzinnym zakładzie, w którym gotowanie jajek na twardo doprowadzono do perfekcji.