Przystanek slow food 3: Szparagi Hanny i Olgierda Religioni (1)

W skrócie
Jacek Szklarek odkrywa tajemnice risotta ze szparagami, a Oliwia Bernady prezentuje zupę szparagową i grillowane szparagi z podlaskim serem. Program przybliża również uroki Podlasia.
Oglądaj w telewizji

Opis
Bohaterami programu są ludzie, którzy zrezygnowali z wyścigu szczurów. Postanowili zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. Opowiadają m.in. jak wyglądają ich posiłki, z jakich produktów korzystają, a także promują zdrowe odżywianie się.
Szparagi, niegdyś uważane za egzotyczne i dostępne tylko dla nielicznych, obecnie coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Ich popularyzacja w Polsce, szczególnie w regionie nad Bugiem, to w dużej mierze zasługa Hanny i Olgierda Religonów z Klimczyc-Kolonii. Ta para założyła pierwszą plantację szparagów w tej części kraju, oferując letnikom świeże warzywa bezpośrednio z pola. Jacek Szklarek odkrywa tajemnice risotta ze szparagami, a Oliwia Bernady prezentuje zupę szparagową i grillowane szparagi z podlaskim serem. Program przybliża również uroki Podlasia, w tym spływy Bugiem i rowerowe trasy wzdłuż rzeki, pod przewodnictwem Wojciecha Kazimierza, który odbudował dom swojej babci i doskonale zna ten region.