Kuchnia dwudziestolecia: Żołądki i pyzy, czyli jedzenie uliczne (23)
W skrócie
Przybytki gastronomiczne dla zwykłych ludzi i dania w nich podawane to motyw przewodni tego odcinka programu. O tamtych klimatach przypomni m.in. ciekawy przepis na żołądki na gęsto.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Wykwintne restauracje zaspokajały podniebienia elit. Przybytki, które odwiedzali ci, którzy się do niej nie zaliczali i dania w nich podawane, to motyw przewodni tego odcinka programu. O tamtych klimatach przypomni m.in. przepis na żołądki na gęsto. Uliczne jadłodajnie i oferowane przez obnośnych sprzedawców pyzy i garmażeria, ciepłe dania ze słoików, stragany na kółkach, zimne kuchnie jatek i handelki na tyłach sklepów dziś już nie istnieją, choć w dwudziestoleciu były nieodłącznym elementem warszawskiej i polskiej gastronomii. Nadal jednak symbolem warszawskiego Różyca pozostały pyzy. Widzowie dowiedzą się, jak je zrobić.