W kotle historii: Bitwa pod Legnicą. Kuchnia tatarska wjeżdża do Polski

magazyn kulinarny Polska 2020  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Ciągnąca na Węgry w kwietniu 1241 roku armia mongolska zmierzyła się z wojskami Henryka Pobożnego. Dla Polaków nie była to tylko bitwa, ale też pierwsze poważne zetknięcie z kulturą Mongołów.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Ciągnąca na Węgry w kwietniu 1241 roku armia mongolska zmierzyła się z wojskami Henryka Pobożnego. Wydarzenie to nie wiąże się jedynie z bitwą. Dla Polaków było to pierwsze tak poważne zetknięcie z kulturą Mongołów. Kuchnia krymska, która spopularyzuje się u nas dopiero za kilkaset lat, wówczas miała charakter całkowicie egzotyczny. Niewykluczone jednak, że kołduny czy bielusz mogły pojawić się pod Legnicą już w XIII wieku.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...