Kuchnia dwudziestolecia: Luksusowo i zwyczajnie. Zaklęte rewiry (22)

magazyn kulinarny Polska 2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Codzienne menu i burzliwe życie zaplecza w dwudziestoleciu międzywojennym w kultowej powieści 'Zaklęte rewiry' umieścił Henryk Worcell. Inspiracją były autentyczne anegdoty z restauracji U Wróbla.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.

Umiarkowane ceny, codzienne menu i burzliwe życie zaplecza w dwudziestoleciu międzywojennym w kultowej powieści "Zaklęte rewiry" umieścił Henryk Worcell, a właściwie Tadeusz Kurtyka. Inspiracją były autentyczne przypadki i anegdoty z modnej wtedy restauracji U Wróbla, którą chętnie odwiedzał m.in. Franciszek Fiszer, filozof bez teki i niezrównany pieczeniarz, nieustannie dający preteksty do barwnych opowieści, które staną się kanwą tego odcinka programu. Nie zabraknie w nim przepisów na dania, które przeszły do historii, choćby flaki po warszawsku.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...