W krainie strudla
(Vom Strudel Ein Hauch von Teig)
W skrócie
Słynny przysmak powstaje z kilku prostych składników: mąki, wody, oleju oraz - w zależności od przepisu - jajka i szczypty soli. Strudel z jabłkami i twarogiem to klasyka kuchni wiedeńskiej.
Oglądaj w telewizji
Opis
Opowieść o tym, jak powstaje strudel. Wielką sztuką jest rozciągnięcie ciasta tak cienko, aby można było przez nie czytać gazetę. Przysmak powstaje z długotrwałego, gorliwego wyrabiania i kilku prostych składników: mąki, wody, oleju oraz - w zależności od przepisu - jajka i szczypty soli. Ważne jest, aby używać mąki o dobrych właściwościach klejących. Strudel z jabłkami i twarogiem to klasyka kuchni wiedeńskiej, ale często występuję też strudel z serkiem śmietankowym. Warianty kwaśne to Luftstrudel do zup czy smaczny strudel z kapustą. Ciasto strudla pochodzi z Imperium Osmańskiego. Film podąża kulinarnym tropem powstania i wykorzystywania ciasta na Bałkanach, gdzie spotyka się kulinarna przeszłość wschodu i zachodu. Słodka baklawa i kwaśny borek też zawijane są w ciasto strudla.