Kuchnia dwudziestolecia: Zagranicznie i krajowo. Kuchnia kurortów (21)

magazyn kulinarny Polska 2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Tematem odcinka są najjaśniejsze salony, przedwojenne kurorty oraz miejsca, w których wypadało bywać na wczasach i menu ich restauracji. Widzowie wyruszą do Zakopanego, Zaleszczyk, Truskawca i na Hel.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.

Tematem odcinka są najjaśniejsze salony, przedwojenne kurorty oraz miejsca, w których wypadało bywać na wczasach i menu ich eleganckich restauracji. Wakacyjnymi szlakami dwudziestolecia międzywojennego widzowie wyruszą do Zakopanego, Jaremcza, Zaleszczyk, Truskawca, Druskiennik i na Hel. Powieje wielkim światem za sprawą m.in. muli, czyli morskich ślimaków oraz pieczeni cielęcej z kawiorem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...