Lena na Bałkanach: Kuchnia (4)

cykl reportaży Polska 2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

W Serbii Lena odwiedza miasto papryki, w którym obserwuje, jak wytwarza się ajvar. Podąża także śladami produkcji rakiji i kosztuje chorwackiego wina. Wybiera się również na streetfood w Podgoricy.

Oglądaj w telewizji

Pt 25.07 8:30
TVP Naukalogo
Pt 25.07 16:30
TVP Naukalogo
Pt 25.07 22:50
TVP Naukalogo
Nd 27.07 13:20
TVP Naukalogo
Pon 28.07 8:20
TVP Historia 2logo

Opis

Seria podróżnicza, która nie jest typowym przewodnikiem turystycznym. Obraz wchodzi głębiej w tkankę społeczeństwa, zanurza się w mieszance religii, wyjątkowych kultur i ich burzliwej historii. W każdym odcinku widzowie skupiają się na wybranym zagadnieniu współczesnych Bałkanów. Zagadnienia te będą przedstawione poprzez kilku lokalnych bohaterów, którzy opowiedzą o swojej działalności.

W tym odcinku Lena pokaże widzom Bałkany od kuchni. W Serbii odwiedza miasto papryki, w którym obserwuje, jak wytwarza się słynny ajvar. Podąża także śladami produkcji rakiji i kosztuje chorwackiego wina. Wybiera się również na typowy streetfood w Podgoricy, gdzie widzi, jak przygotowuje się słynny bałkański burek.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...