Kuchnia dwudziestolecia: Kawiarnia literacka. Fenomen nieistniejący (19)

magazyn kulinarny Polska 2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Odcinek poświęcony gustom kulinarnym poetów i pisarzy dwudziestolecia międzywojennego. Zalicza się do nich m.in. Juliana Tuwima, Kazimierza Przerwę-Tetmajera czy Antoniego Słonimskiego.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.

Odcinek poświęcony gustom kulinarnym poetów i pisarzy dwudziestolecia międzywojennego. Zalicza się do nich m.in. Juliana Tuwima, Kazimierza Przerwę-Tetmajera, Antoniego Słonimskiego, Jana Lechonia, Kazimierza Wierzyńskiego czy Jarosława Iwaszkiewicza. Staną się oni przewodnikami po kultowych i tych mniej znanych kawiarniach oraz restauracjach międzywojnia. Tym razem Łukasz Modelski zaproponuje smakowitą podróż naznaczoną najważniejszymi historycznymi datami i kulturowym obrazem omawianej epoki.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...