W kotle historii: Tęgi bifstek, wino szkaradne. Juliusz Słowacki i paryskie restauracje

magazyn kulinarny Polska 2020  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Przepisy na paryskie smaki Juliusza Słowackiego, które zaprezentuje Łukasz Modelski - redaktor, historyk sztuki, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Widzowie poznają przepisy na paryskie smaki Juliusza Słowackiego, które zaprezentuje Łukasz Modelski - redaktor, historyk sztuki, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni, znany widzom z cykli TVP Hisotria "Kuchnia Jagiellonów", "Kuchnia Żydów polskich czy "Kuchnia dwudziestolecia".

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...