Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia z klasą (społeczną). Kulinarne portrety Dołęgi - Mostowicza (18)

magazyn kulinarny Polska 2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Tadeusz Dołęga-Mostowicz potrafił trafnie dostrzegać wiele przejawów różnic społecznych tamtych czasów, które widoczne były w jadłospisach różnych sfer. W swoich powieściach opisywał gusty i smaki.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.

Tadeusz Dołęga - Mostowicz, pisarz 20-lecia międzywojennego, potrafił trafnie dostrzegać wiele przejawów różnić społecznych tamtych czasów, które widoczne były m.in. w jadłospisach różnych sfer. W programie inspiracją do poznawania tego okresu w dziejach historii pod względem kulinarnym, będą gusty, smaki i opisy z książek wspomnianego autora. Nie zabraknie też przepisów na pyszne dania m.in. cielęcinę w majonezie.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...