Fabryki smaku: USA: Meksykańskie frytki, toffi i absynt (26)
(Food Factory USA 2)
W skrócie
W odcinku widzowie zobaczą, jak ziemniaki zamieniają się w frytki i jak powstają czekoladowe toffi z migdałami. Następnie wizyta w kalifornijskiej destylarni, gdzie powstaje absynt.
Oglądaj w telewizji
Opis
W każdym odcinku prezentowane są kulisy produkcji trzech ulubionych przysmaków Amerykanów. Widzowie mają okazję zobaczyć, jak powstają pyszne słodycze i wyśmienite wytrawne dania. Twórcy serii odwiedzają zarówno kameralne rodzinne zakłady i piekarnie, jak i gigantyczne przedsiębiorstwa. Przedstawiają zaangażowanych pracowników i wspaniałe maszyny, dzięki którym możliwe jest przetworzenie gór surowców w gotowe produkty, sprzedawane w sklepach w całych Stanach Zjednoczonych. Przed nami uczta dla zmysłów, którą możemy delektować się bez obaw o puste kalorie.
W tym odcinku
W dzisiejszym odcinku zobaczymy, jak w ogromnych zakładach powstają smażone ziemniaczki zwane frytkami meksykańskimi. Swój pyszny smak zawdzięczają one mieszance przypraw, której skład pozostaje sekretem. Odwiedzimy również fabrykę w Los Angeles, w której produkowane są krówki czekoladowo-migdałowe. Na koniec zajrzymy do kalifornijskiej gorzelni, która udoskonaliła sztukę ekstrakcji absyntu. Wokół tego tajemniczego trunku narosło wiele mitów.