Fabryki smaku: USA: Papryczki i pralinki (22)
(Food Factory USA 2)
W skrócie
W tym odcinku czeka nas wizyta w fabryce w Wisconsin, gdzie rocznie przetwarzanych jest ponad 1300 ton papryczek jalapeno, z których powstaje pikantna salsa verde. Zajrzymy też do baru w Buffalo.
Oglądaj w telewizji
Opis
W każdym odcinku prezentowane są kulisy produkcji trzech ulubionych przysmaków Amerykanów. Widzowie mają okazję zobaczyć, jak powstają pyszne słodycze i wyśmienite wytrawne dania. Twórcy serii odwiedzają zarówno kameralne rodzinne zakłady i piekarnie, jak i gigantyczne przedsiębiorstwa. Przedstawiają zaangażowanych pracowników i wspaniałe maszyny, dzięki którym możliwe jest przetworzenie gór surowców w gotowe produkty, sprzedawane w sklepach w całych Stanach Zjednoczonych. Przed nami uczta dla zmysłów, którą możemy delektować się bez obaw o puste kalorie.
W tym odcinku
W dzisiejszym odcinku czeka nas wizyta w fabryce w Wisconsin, gdzie rocznie przetwarzanych jest ponad 1300 ton papryczek jalapeno, z których powstaje pikantna salsa verde. W zakładzie w Georgii przekonamy się, że przy tworzeniu pysznych pralinek żadna maszyna nie zastąpi człowieka. Zajrzymy również do słynnego baru w Buffalo, gdzie w 1964 roku po raz pierwszy zaserwowano skrzydełka kurczaka, które pokochali Amerykanie. Obecnie produkuje się tam charakterystyczny sos do tego dania.