Fabryki smaku: USA: Parmezanowy kurczak (8)

(Food Factory USA 2)

serial dokumentalny Kanada/​USA 2015  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Przyjrzyjmy się, jak powstają legendarne drażetki PEZ w charakterystycznych opakowaniach i jak przebiega produkcja chrupiących serowych minigofrów.

Oglądaj w telewizji

Czw 28.11 11:30
Nat Geo Peoplelogo

Opis

W każdym odcinku prezentowane są kulisy produkcji trzech ulubionych przysmaków Amerykanów. Widzowie mają okazję zobaczyć, jak powstają pyszne słodycze i wyśmienite wytrawne dania. Twórcy serii odwiedzają zarówno kameralne rodzinne zakłady i piekarnie, jak i gigantyczne przedsiębiorstwa. Przedstawiają zaangażowanych pracowników i wspaniałe maszyny, dzięki którym możliwe jest przetworzenie gór surowców w gotowe produkty, sprzedawane w sklepach w całych Stanach Zjednoczonych. Przed nami uczta dla zmysłów, którą możemy delektować się bez obaw o puste kalorie.

W tym odcinku

W dzisiejszym odcinku zobaczymy, jak powstają cukierki PEZ. Ich historia sięga 1927 roku, kiedy zaczęto produkować miętówki o tej nazwie. Teraz w jednej partii wytwarzanych jest prawie pół miliona pastylek. Dowiemy się również, czemu zawdzięczają swój pyszny smak miniaturowe gofry z jasnopomarańczowym nadzieniem. Odwiedzimy też zakłady, w których produkowane są piersi kurczaka z parmezanem. To włoskie danie inspirowane jest rodzinnym przepisem.

Zobacz także

Ładuję...