Fabryki smaku: USA: Kalifornijskie tamale (2)
(Food Factory USA 2)

W skrócie
Poznajmy niezwykłą historię imperium sosu chili i tajemnice cudownego soku z granatów POM Wonderful. Przyjrzyjmy się też, jak powstają popularne meksykańskie tamale z wieprzowiną.
Oglądaj w telewizji

Opis
W każdym odcinku prezentowane są kulisy produkcji trzech ulubionych przysmaków Amerykanów. Widzowie mają okazję zobaczyć, jak powstają pyszne słodycze i wyśmienite wytrawne dania. Twórcy serii odwiedzają zarówno kameralne rodzinne zakłady i piekarnie, jak i gigantyczne przedsiębiorstwa. Przedstawiają zaangażowanych pracowników i wspaniałe maszyny, dzięki którym możliwe jest przetworzenie gór surowców w gotowe produkty, sprzedawane w sklepach w całych Stanach Zjednoczonych. Przed nami uczta dla zmysłów, którą możemy delektować się bez obaw o puste kalorie.
W tym odcinku
Poznamy inspirującą historię człowieka, który od zera stworzył olbrzymie przedsiębiorstwo sprzedające każdego roku ponad 40 milionów butelek srirachy, czyli tajskiego sosu z przetartych papryczek chili. Zobaczymy też, jak powstaje sok z granatów uprawianych w Kalifornii. W tym odcinku zajrzymy również do zakładów, w których pikantne meksykańskie tamale, nadziewane wieprzowiną, przed gotowaniem na parze są ręcznie zawijane w liście kukurydzy.