Ludzkie ścieżki: Indie, szlakami przypraw (2)
(The Path of Men: India, the Spice Road)
W skrócie
Indie wytwarzają rocznie 6 milionów ton przypraw. To 80% światowej produkcji. Są też ich największym konsumentem. Kerala już od III wieku p.n.e. była ważnym ośrodkiem handlu przyprawami.
Oglądaj w telewizji
Opis
Obraz łączy odkrycia geograficzne, historyczne, kulturowe i socjologiczne z mitycznymi drogami eksplorowanymi przez poszukiwaczy przygód lub przez wędrownych kupców. Widzowie prześledzą etapy rozwoju cywilizacji na przestrzeni kilkuset lat. Poznają też zmiany zachodzące w przyrodzie i wielkie trajektorie ukształtowane przez człowieka.
W tym odcinku
Indie produkują rocznie 6 milionów ton przypraw. To 80% światowej produkcji. Są też ich największym konsumentem. Kerala już od III wieku p.n.e. była ważnym ośrodkiem handlu przyprawami. Teraz zaopatruje świat w czarny pieprz, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki. Ekipa rozpocznie podróż na plaży Kapad, gdzie 20 maja 1498 roku w poszukiwaniu cennych przypraw wylądował portugalski żeglarz Vasco da Gama. Był on pierwszym Europejczykiem, który dotarł do Kerali. Ten niewielki stan, którego głównym językiem jest malajalam, rozciąga się wzdłuż południowo-zachodniego wybrzeża Półwyspu Indyjskiego. To wąski pas ziemi między Morzem Lakkadiwskim a górami Ghaty Zachodnie.