Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Z Zelandii do Bredy
W skrócie
Robert Makłowicz odwiedza Yerseke, które słynie z hodowli małż i ostryg. Drugi etap podróży to leżąca w Brabancji Północnej Breda i Limburgia, skąd rusza w rejs po Mozie.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert Makłowicz na początku swojej podróży odwiedza miejscowość Yerseke, która słynie w całej Holandii z hodowli małż i ostryg. Dlatego głównym daniem serwowanym są mule w piwie z warzywami po holendersku. Drugi etap podróży to leżąca w Brabancji Północnej Breda, także Limburgia, skąd rusza w rejs po Mozie. Podczas wizyty w Bredzie polski podróżnik przypomina wydarzenia z 1944 roku, kiedy to 1 Dywizja Pancerna dowodzona przez generała Stanisława Maczka wyzwoliła miasto spod okupacji niemieckiej.