Makłowicz w podróży: Podróż 24. Niemcy: Fryburg Bryzgowijskij
W skrócie
Kucharz zaprasza widzów do Fryburga. Przy Münsterplatz degustuje Maultaschen z wieprzowiną i jarzynami. Pod Bramą Szwabską gotuje niemieckie ziemniaki ze szpekiem i młodymi kurkami w winie.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Krakowski podróżnik zaprasza widzów do zabytkowego centrum Fryburga, gdzie pod gotycką katedrą, cudem ocalałą z alianckich bombardowań w czasie II wojny światowej, robi zakupy na targu spożywczym. Przy Münsterplatz degustuje Maultaschen z wieprzowiną i jarzynami, miejscowy pierwowzór dobrze nam znanych pierogów. Pod Bramą Szwabską natomiast gotuje niemieckie ziemniaki ze szpekiem i młodymi kurkami w winie. Koniec wizyty zwieńczy kufelek piwa w dawnej dzielnicy rybaków.