Makłowicz w podróży: Podróż 24. Niemcy: Fryburg Bryzgowijskij

magazyn kulinarny Polska 2011  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kucharz zaprasza widzów do Fryburga. Przy Münsterplatz degustuje Maultaschen z wieprzowiną i jarzynami. Pod Bramą Szwabską gotuje niemieckie ziemniaki ze szpekiem i młodymi kurkami w winie.

Oglądaj w telewizji

Pt 20.12 16:45
TVP HDlogo

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Krakowski podróżnik zaprasza widzów do zabytkowego centrum Fryburga, gdzie pod gotycką katedrą, cudem ocalałą z alianckich bombardowań w czasie II wojny światowej, robi zakupy na targu spożywczym. Przy Münsterplatz degustuje Maultaschen z wieprzowiną i jarzynami, miejscowy pierwowzór dobrze nam znanych pierogów. Pod Bramą Szwabską natomiast gotuje niemieckie ziemniaki ze szpekiem i młodymi kurkami w winie. Koniec wizyty zwieńczy kufelek piwa w dawnej dzielnicy rybaków.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...