Fabryka jedzenia (3)

(Food Factory: Holy Pierogy)

serial dokumentalny Kanada 2012  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Wizyta w zakładach produkcyjnych, w których powstają: serniki, pierogi, kanapki lodowe i dżem.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.

W tym odcinku

Tym razem widzowie przekonają się, ile dokładnie serników można wyprodukować z 15 ton serka śmietankowego. Odkryją też, jak produkować 500 000 pierogów dziennie, zachowując przy tym najwyższą jakość. Oprócz tego w odcinku pojawi się odpowiedź na pytanie, dlaczego dla lodowych kanapek ludzki dotyk ma kluczowe znaczenie. Na koniec twórcy programu spróbują się dowiedzieć, co wspólnego mają wyścigi Formuły 1 i milion słoików marmolady.

Zobacz także

Ładuję...