Kuchnia polskich Żydów: Statuty, kobiety i bankierzy

magazyn kulinarny Polska 2021  od 12 lat

W skrócie

Widzowie poznają przepis na kurczaka ze śliwkami, imbirem i winem inspirowany potrawą bankiera Lewki. Drugim daniem, które przygotuje prowadzący, są gruszki w syropie z przyprawami korzennymi.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program przybliża historię relacji Polaków i Żydów na przestrzeni wieków, także na płaszczyźnie kulinarnej. Łukasz Modelski zdradza tajniki kuchni żydowskiej, a także pokazuje, jak kształtowała się tradycja kulinarna, mieszały smaki polskich potraw i jak pod wpływem judaistycznych zasad tworzyły nową jakość.

Widzowie poznają przepis na duszonego kurczaka ze śliwkami, imbirem i winem inspirowany potrawą bankiera Lewki. Drugim daniem, które przygotuje prowadzący, są gruszki w syropie z przyprawami korzennymi. Przepis ten wymyślił izraelski kucharz Yotam Ottolenghi.

Zobacz także

Ładuję...