Kuchnia polskich Żydów: Statuty, kobiety i bankierzy
W skrócie
Widzowie poznają przepis na kurczaka ze śliwkami, imbirem i winem inspirowany potrawą bankiera Lewki. Drugim daniem, które przygotuje prowadzący, są gruszki w syropie z przyprawami korzennymi.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program przybliża historię relacji Polaków i Żydów na przestrzeni wieków, także na płaszczyźnie kulinarnej. Łukasz Modelski zdradza tajniki kuchni żydowskiej, a także pokazuje, jak kształtowała się tradycja kulinarna, mieszały smaki polskich potraw i jak pod wpływem judaistycznych zasad tworzyły nową jakość.
Widzowie poznają przepis na duszonego kurczaka ze śliwkami, imbirem i winem inspirowany potrawą bankiera Lewki. Drugim daniem, które przygotuje prowadzący, są gruszki w syropie z przyprawami korzennymi. Przepis ten wymyślił izraelski kucharz Yotam Ottolenghi.