Francuskie wędrówki Julie. Uczta w stylu Belle Epoque
(Culinary Roadtrip - Julie a la Belle Epoque)
film dokumentalny Francja 2019
W skrócie
Pomyślny dla Europy Zachodniej okres między 1871 a 1914 rokiem jest określany mianem Belle Epoque. Złote lata przeżywała m.in. sztuka kulinarna. Julie Andrieu przygotowuje ucztę godną tej epoki.
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Pomyślny dla Europy Zachodniej okres między 1871 a 1914 rokiem jest określany mianem Belle Epoque. Był to czas wielkich wynalazków, wiary w postęp i rozkwitu kultury. Złote lata przeżywała również sztuka kulinarna. Pasjonatka gotowania Julie Andrieu przygotowuje wykwintną ucztę godną tej wspaniałej epoki. Sprawdza, co jadało się wówczas w eleganckim towarzystwie, by w malowniczej scenerii Riwiery Francuskiej odtworzyć klimat i wyszukane dania tamtych lat. W przygotowaniach pomagają scenograf Charles Kaisin i kucharz Dominique Le Stanc.