Makłowicz w podróży: Podróż 19. Macedonia - Droga przez Bałkany
W skrócie
Relacja z samochodowej wyprawy Roberta Makłowicza do Macedonii. Kucharz z Krakowa i jego ekipa filmowa zatrzymują się w restauracji nad Jeziorem Szkoderskim.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Relacja z samochodowej wyprawy Roberta Makłowicza do Macedonii. Trasa podróży wiedzie przez Czarnogórę i Albanię. Kucharz z Krakowa i jego ekipa filmowa zatrzymują się w jednej z przydrożnych restauracji nad Jeziorem Szkoderskim - Kalaja Balle. W menu goście z Polski znajdują duży wybór sałatek i zup, a także szisz kebab i pilaw z kury z kaszą. Właściciel restauracji zaprasza Makłowicza do kuchni mieszczącej się w podziemiach budynku, by pokazać mu, jak przygotowywane są potrawy. Kolejnym przystankiem na trasie podróży jest albańska wieś nieopodal Kiczewa, której mieszkańcy słyną z wyrabiania pysznego miodu. Miód z kwaśnym mlekiem to na Bałkanach ulubiony napój spożywany podczas śniadania.