Top Chef (18)

W skrócie
W pierwszej części zwodnicy muszą przygotować potrawy inspirowane jednym z pięciu smaków. Następnie w parach muszą poradzić sobie z potrawą z przegrzebków. W dogrywce zmierzą się z fasolą.
Oglądaj w telewizji

Opis
Sztuka gotowania połączona z zajadłą rywalizacją o główną nagrodę, tytuł Top Chef oraz 100 tys.zł. Nowa grupa profesjonalistów staje do walki na noże. Jury w niezmienionym od poprzedniej edycji składzie: Wojciech Modest Amaro, Joseph Seeletso, Maciej Nowak oraz Ewa Wachowicz, oceniać będzie kreatywność, dokładność, wszechstronność i odporność psychiczną uczestników programu. Każdy odcinek to seria skomplikowanych konkurencji. Zwycięstwo w jednej z nich daje Wygranemu immunitet, inne zadania eliminują najsłabszych. Przegrany musi spakować swoje noże i opuścić studio. Program prowadzi Grzegorz Łapanowski. Zwycięzcą pierwszej polskiej edycji kulinarnego show został Martin Gimenez Castro.
W pierwszej części odcinka zwodnicy muszą przygotować potrawy inspirowane jednym z pięciu smaków: słonym, kwaśnym, słodkim, gorzkim i umami - kojarzonym z glutaminianem sodu. Następnie w parach stają do konkurencji eliminacyjnej. W określonym czasie muszą poradzić sobie z potrawą z przegrzebków. W dogrywce zmierzą się z produktem prozaicznym - fasolą. Widzowie przekonają się, co powstanie z tych bogatych w białko ziaren.