Kuchnia polskich Żydów: Dwa talenty pieprzu
magazyn kulinarny Polska 2021
W skrócie
Łukasz Modelski zdradza tajniki kuchni żydowskiej. Pokazuje też, jak kształtowała się tradycja kulinarna, mieszały smaki polskich potraw i jak pod wpływem judaistycznych zasad tworzyły nową jakość.
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Program przybliża historię relacji Polaków i Żydów na przestrzeni wieków, także na płaszczyźnie kulinarnej. Łukasz Modelski zdradza tajniki kuchni żydowskiej, a także pokazuje, jak kształtowała się tradycja kulinarna, mieszały smaki polskich potraw i jak pod wpływem judaistycznych zasad tworzyły nową jakość.
Zobacz także
Kuchnia polskich Żydów: Straszny wiek XVII
Pon, 22.04 16:30
Kuchnia polskich Żydów: Jom Kipur. Post i obżarstwo
Wt, 23.04 16:30
Kuchnia polskich Żydów: Wrzenie XVIII wieku
Śr, 24.04 16:30
Kuchnia polskich Żydów: Szawuot. Żniwa i mleko
Czw, 25.04 16:35
Kuchnia polskich Żydów: Rozbiory. Sztetle i fortuny
Pt, 26.04 16:30
Kuchnia polskich Żydów: Siedem dni wesela
Pon, 29.04 16:30