Fabryka jedzenia: You've Got Kale (10)
(Food Factory 5: You've Got Kale)
W skrócie
Tym razem dowiemy się, jak przebiega produkcja legendarnych przekąsek z serem i masłem orzechowym i jak podczas jednej zmiany w fabryce można wyprodukować 1,5 miliona pierogów z jagodami.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.
W tym odcinku
Krakersy serowe z masłem orzechowym wydają się dość dziwacznym połączeniem, ale właśnie takie przekąski od ponad 100 lat są prawdziwym hitem na rynku. W dzisiejszym odcinku zobaczymy również, jak w fabryce na Florydzie powstają pyszne lody owocowe na patyku. Ponadto odwiedzimy przedsiębiorstwo, w którym na jednej zmianie produkuje się 1,5 miliona pierogów z jagodami. Dowiemy się także, jak przygotowywane są pyszne czipsy z jarmużu.