Fabryka jedzenia (10)
(Food Factory 4: Green with Envy)
W skrócie
Tym razem wszystko o produkcji pakowanych naleśników i chipsów warzywnych.
Oglądaj w telewizji
Opis
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.
W tym odcinku
Dziś będzie można się przekonać, jak wygląda ręczna i maszynowa produkcja wyjątkowych cukierków tutti frutti. Ponadto wizyta w fabryce placków ziemniaczano-szpinakowych, których powstaje aż 300 tysięcy sztuk. Następnie widzowie przekonają się, że wytwarzanie bezglutenowego makaronu shirataki wymaga precyzji, a także pewnego niezwykłego składnika. Na koniec kulisy produkcji zdrowej przekąski - chipsów z fasoli pinto i warzyw.