Fabryka jedzenia (4)
(Food Factory 4: Everyday is Sundae)
W skrócie
Tym razem wszystko o piankach żelowych i surówce z brokułów
Oglądaj w telewizji
Opis
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.
W tym odcinku
Do produkcji deserów lodowych zużywa się co roku 1,5 miliona kilogramów sosu truskawkowego. W programie również zostanie pokazane, jak zwija się setki tacitos na minutę. Także wyrabianie słodkich pianek to wyścig z czasem. Z kolei ogromna szatkownica tnie warzywa, które trafią później do brokułowej wersji sałatki coleslaw.