Smaki świata po polsku 2: Francja (19)

magazyn kulinarny Polska 2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

We Francji można skosztować pysznych wiejskich dań, np. wołowiny po burgundzku czy koguta w winie. Jednocześnie królują trufle, żabie udka i ślimaki. Ola i Robert wejdą do krainy wykwintnych smaków.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Ola Nguyen i Robert El Gendy odkrywają kuchnię mniejszości narodowych i etnicznych zamieszkujących Polskę. Zapraszają widzów na wyprawę pełną smaków i interesujących zwyczajów. Nie zabraknie ciekawych przepisów idealnych do wykorzystania we własnym domu. W poszczególnych odcinkach pojawią się pełne pasji osoby, które opowiedzą o tradycyjnych dla swojego narodu potrawach.

Światowa kuchnia wiele zawdzięcza Francuzom. To właśnie w ich kraju obmyślono najprzydatniejsze metody i techniki gotowania. Francja zaskakuje różnorodnością. Można w jej granicach skosztować wspaniałych wiejskich dań np. wołowiny po burgundzku czy koguta w winie. Jednocześnie jednak królują tu eleganckie dania, a wśród nich m.in. trufle, żabie udka i ślimaki. Ola Nguyen i Robert El Gendy wejdą do krainy wykwintnych francuskich smaków. Będą mieli też okazję spróbować wyśmienitego croissanta z niezwykłym serem pleśniowym.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...