Makłowicz w drodze 4 (7)

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz odwiedza Astanę, stolicę Kazachstanu, która niedawno zmieniła nazwę na Nur-Sułtan. Kosztuje dań z repertuaru czołowego szefa miejscowej kuchni m.in. pasztecików z wielbłądziny.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Kolejna odsłona autorskiego, kulinarno-podróżniczego, programu Roberta Makłowicza, który jako pierwszy w dziejach telewizji polskiej zaproponował widzom zwiedzanie świata poprzez pryzmat kulinariów. Cykl ukazuje związki kuchni z kulturą i historią odwiedzanych regionów, odkrywa lokalne tradycje oraz miejscowe specjały i osadza je w kontekście historii małych ojczyzn.

Robert Makłowicz odwiedza Astanę, stolicę Kazachstanu, która w 2017 roku gościła światową wystawę EXPO, a niedawno zmieniła nazwę na Nur-Sułtan. Kosztuje dań z repertuaru czołowego szefa miejscowej kuchni, Artioma Kanceva - mant barwionych wiśnią i czerwoną kapustą z kaczką i dynią oraz jesiotrem, móżdżka cielęcego z kawiorem, pasztecików z wielbłądziny, a nawet wysokoprocentowego destylatu z kumysu. Fast food w centrum handlowym Chan Szatyr oferuje z kolei barszcz ukraiński, gołąbki, kebab i ryżowy pilaw. Podróżnik przygotowuje zupę sorpa a la soljanka z koniną i baraniną, a na koniec pokazuje, jak się je pieczone przepiórki.

Twórcy

Ładuję...